Ανάρμοστη γλώσσα, κακή γλώσσα, υβριστική γλώσσα, βωμολοχίες… Οι βρισιές δεν έχουν θέση στα σχολεία.
Γιατί κάποια παιδιά βρίζουν:
Όταν τα παιδιά σχολικής ηλικίας βρίζουν, είναι συνήθως για να εκφράσουν αρνητικά συναισθήματα. Είναι συχνά μια απάντηση σε κάτι οδυνηρό ή απογοητευτικό.
Τα παιδιά μπορεί επίσης να βρίζουν για να δείξουν ότι ταιριάζουν κοινωνικά. Μπορεί να προσπαθούν να είναι μέρος της ομάδας ή να ξεχωρίζουν με το να είναι αστείοι ή να προσθέτουν ‘αξία’ στην ομιλία τους. Τα παιδιά μπορεί επίσης να μιμούνται τους άλλους όταν βρίζουν.
Πού άκουσε το παιδί μου αυτή τη λέξη;
Τα παιδιά παίρνουν βρισιές από πολλές πηγές, έξω και μέσα στο σπίτι και μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Δεν μαθαίνουν όλα τα παιδιά να βρίζουν από τους γονείς τους.
Οι φίλοι και οι συνομήλικοι θα επηρεάσουν επίσης το παιδί σας. Τα παιδιά θα μάθουν νέες λέξεις καθώς ο κοινωνικός τους κύκλος επεκτείνεται για να συμπεριλάβει συμπαίκτες, φίλους στο σχολείο και μεγαλύτερα παιδιά.
Τι να κάνουμε:
Είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με τα παιδιά σχετικά με την επιλογή των λέξεων. Μπορεί να καταλαβαίνουν ή να μην καταλαβαίνουν πλήρως το νόημα μιας βρισιάς αλλά καταλαβαίνουν ότι οι λέξεις μπορούν να βλάψουν ή να προσβάλλουν τους άλλους.
Η αντίδρασή σας στις βρισιές θα επηρεάσει αν το παιδί σας βρίζει ξανά. Για παράδειγμα, εάν γελάσετε ή αντιδράσετε έντονα, το παιδί σας μπορεί να εκμεταλλευτεί την προσοχή σας και να είναι πιο πιθανό να το κάνει ξανά. Μείνετε ήρεμοι και εξηγήστε ξεκάθαρα ότι η λέξη που χρησιμοποίησε το παιδί σας δεν είναι εντάξει. Μπορείτε επίσης να εξηγήσετε ότι η λέξη μπορεί να βλάψει τα συναισθήματα άλλων ανθρώπων. Αυτό θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην πρόληψη μελλοντικών βρισιών.
Βρίζουν για να ταιριάξουν κοινωνικά
Αν νομίζετε ότι το παιδί σας βρίζει για να ταιριάξει κοινωνικά, δοκιμάστε να μιλήσετε με το παιδί σας για το γιατί πιστεύει ότι οι φίλοι του βρίζουν. Θα μπορούσατε να μιλήσετε για άλλους τρόπους με τους οποίους το παιδί σας μπορεί να αισθάνεται αποδεκτό. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει μια άλλη έκφραση που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το παιδί σας.
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, είναι καλό να τους υπενθυμίζουμε ότι μπορούν να χρησιμοποιούν διαφορετική γλώσσα με διαφορετικές ομάδες ανθρώπων – αλλά ότι μερικές λέξεις δεν είναι ποτέ αποδεκτές. Μπορεί να μην είναι ρεαλιστικό να περιμένετε από το μεγαλύτερο παιδί σας να μην βρίζει τους φίλους του, αλλά ίσως να είστε σε θέση να το βοηθήσετε να καταλάβει ποιες λέξεις είναι λιγότερο προσβλητικές.
Βρισιές από θυμό και απογοήτευση
Εάν η βρισιά οφείλεται σε θυμό ή απογοήτευση, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να ονομάσει τα συναισθήματά του – για παράδειγμα, «Μπορώ να δω ότι είσαι πραγματικά θυμωμένος». Είναι σημαντικό για το παιδί σας να γνωρίζει ότι είναι εντάξει να αισθάνεται αυτά τα συναισθήματα, αλλά είναι καλύτερα να τα εκφράζει με πιο κατάλληλες λέξεις.
Μπορείτε να διδάξετε στο παιδί σας άλλους τρόπους διαχείρισης έντονων συναισθημάτων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το να απομακρυνθείτε, να μετρήσετε μέχρι το 10, να πάρετε βαθιές αναπνοές ή να χρησιμοποιήσετε λέξεις για να μιλήσετε για δύσκολα συναισθήματα – για παράδειγμα, «Είμαι τόσο απογοητευμένος».
Μπορείτε επίσης να ενθαρρύνετε το παιδί σας να χρησιμοποιεί άλλες λέξεις που δεν είναι προσβλητικές.
Αποθάρρυνση των βρισιών και ενθάρρυνση της γλώσσας με σεβασμό
Εάν θέλετε να αποθαρρύνετε τις βρισιές μακροπρόθεσμα, είναι καλή ιδέα για τους ενήλικες στην οικογένειά σας να συζητήσουν και να συμφωνήσουν σε αποδεκτή γλώσσα και να το συζητήσουν με το παιδί σας. Δεν μπορείτε να σταματήσετε τους άλλους να βρίζουν όταν είστε έξω, αλλά μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει τι είναι αποδεκτό στην οικογένειά σας.
Θα πρέπει να επισημάνετε πότε το παιδί σας χρησιμοποιεί απαράδεκτη γλώσσα. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε: «Παρακαλώ χρησιμοποιήστε μια λέξη με περισσότερο σεβασμό» ή «Θυμηθείτε, αυτή δεν είναι μια λέξη που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας».
Αν θέλετε το παιδί σας να αποφύγει τις βρισιές πρέπει να τις αποφεύγετε και εσείς.
Ακολουθούν περισσότερες ιδέες για να ενθαρρύνετε την ομιλία με σεβασμό και να μειώσετε τις βρισιές.
- Σκεφτείτε άλλες λέξεις για να χρησιμοποιήσετε αν δυσκολεύεστε να σταματήσετε να βρίζετε και άλλους τρόπους για να χειριστείτε δύσκολες καταστάσεις. Για παράδειγμα, αντί να βρίζετε, θα μπορούσατε να πείτε κάτι σαν: «Αισθάνομαι πραγματικά απογοητευμένος ή θυμωμένος». Με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνετε καλύτερους τρόπους έκφρασης συναισθημάτων.
- Επαινέστε το παιδί σας όταν παρατηρήσετε ότι αντιμετωπίζει πιο κατάλληλα το θυμό ή την απογοήτευση. Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας σας πει ότι ένας φίλος χρησιμοποιούσε βρισιές για να το πειράξει, επαινέστε το παιδί σας που απομακρύνθηκε από την κατάσταση και δεν χρησιμοποίησε αυτές τις λέξεις το ίδιο.
- Προσέξτε τι παρακολουθεί, ακούει και παίζει το παιδί σας και ελέγξτε τις αξιολογήσεις για τηλεοπτικές εκπομπές, ταινίες, παιχνίδια και εφαρμογές.
Το παιδί σας θα ακούσει λόγια που έχετε πει ότι είναι απαράδεκτα. Είναι καλό να είστε προετοιμασμένοι για αυτή την κατάσταση. Εάν το παιδί σας σας ρωτήσει γιατί κάποιος χρησιμοποιεί μια βρισιά, θα μπορούσατε να μιλήσετε για το πώς οι άνθρωποι σε διαφορετικές οικογένειες έχουν διαφορετικούς κανόνες.
Όταν τα παιδιά ξεπερνούν τα όρια με βρισιές
Μερικά παιδιά θα συνεχίσουν να πιέζουν τα όρια αφού τους είπαν να μην το κάνουν. Εάν βρεθείτε σε αυτήν την κατάσταση, μπορείτε να δοκιμάσετε τις ακόλουθες στρατηγικές:
- Δηλώστε σαφώς τους κανόνες. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πείτε: “Χρησιμοποιούμε γλώσσα σεβασμού σε αυτήν την οικογένεια”.
- Δηλώστε ξεκάθαρα ότι δεν θα ανεχτείτε καμία καταχρηστική συμπεριφορά ή γλώσσα που απευθύνεται σε άλλους. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας μπορούν να καταλάβουν πώς πληγώνουν τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων.
- Πείτε στο παιδί σας ποιες θα είναι οι συνέπειες αν ακούσετε βρισιές – για παράδειγμα, ώρα ησυχίας ή διάλειμμα ή απώλεια προνομίων όπως χρόνος τηλεόρασης, χαρτζιλίκι και ούτω καθεξής.
- Επαινέστε το παιδί σας που δεν βρίζει σε καταστάσεις όπου κανονικά θα το έκανε. Ή αν το παιδί σας έχει περάσει πολύ καιρό χωρίς να βρίσει, πείτε του πόσο περήφανοι είστε που έχει χρησιμοποιήσει γλώσσα με σεβασμό.
Εάν η βρισιά είναι μία από τις πολλές ανάρμοστες συμπεριφορές που δείχνει το παιδί σας, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία υγείας παιδιών, όπως ψυχολόγο ή σχολικό σύμβουλο. Το σχολείο ή ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να συστήσει κάποιον.