Micro bit με φαντασία!

Το εργαστήριο ΤΠΕ εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες του υπολογιστή τσέπης micro:bit (4Χ5 cm) προς όφελος των μαθητών μας!  Από την αρχή του έτους και αφού προηγήθηκαν μαθήματα προγραμματισμού σε Scratch, oι μαθητές/τριες ξεκίνησαν να προγραμματίζουν στο εικονικό περιβάλλον του micro:bit(https://makecode.microbit.org).  Στη συνέχεια, ‘κατεβάζουν’ τα έργα τους στα micro:bit του εργαστηρίου χωρισμένοι σε ομάδες.  

Θα μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε έναν βηματομετρητή ή ένα φωτάκι νυκτός; Ίσως μια πυξίδα ή το γνωστό παιχνίδι πέτρα-ψαλίδι- χαρτί;  Μέσω των ευχάριστων δραστηριοτήτων οι μαθητές/τριές μας θα μάθουν να δημιουργούν αυτοματισμούς και διατάξεις ελέγχου και θα κατανοήσουν τον μαγικό κόσμο των ηλεκτρονικών αισθητήρων που ενσωματώνονται σε όλες τις σύγχρονες συσκευές που μας περιβάλλουν.

Το εργαστήριό μας ήταν εξοπλισμένο με 6 micro:bit και παραλάβαμε άλλους 6 μικρουπολογιστές, προσφορά του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, Ευχαριστούμε πολύ τον ΣΓΚ για την αδιάκοπη προσπάθεια υποστήριξης του έργου των εκπαιδευτικών μας προς όφελος των μαθητών/τριών του σχολείου μας.

Το micro:bit είναι μια πλακέτα μικροελεγκτή που εισήχθη από την British Broadcasting Corporation (BBC) ειδικά σχεδιασμένη για την εκπαίδευση παιδιών στον προγραμματισμό. Περιλαμβάνει κουμπιά, αισθητήρες (ήχου, κίνησης, φωτός, θερμοκρασίας),  μια οθόνη που αποτελείται από ένα τετράγωνο 5 Χ 5 (συνολικά 25) LED κ.α.

Οι μαθητές/τριες μπορούν εύκολα να προγραμματίσουν το micro:bit από τον υπολογιστή με χρήση του code editor MakeCode σχεδιασμένο από την Microsoft ειδικά για αυτό τον σκοπό. Ο προγραμματισμός μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την εγκατάσταση κάποιου λογαριασμού αφού μπορεί να γίνει και διαδικτυακά. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας υπολογιστής, σύνδεση στο ίντερνετ και φυσικά διάθεση για δημιουργία!

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://5dim-gerak.att.sch.gr/?p=6461