Ξενάγηση στο Θωρηκτό “Γ. Αβέρωφ”

Στις 10/4/24, ημέρα  Τετάρτη, οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης του σχολείου μας θα επισκεφθούν στο Π. Φάληρο  το Θωρηκτό “Γ. Αβέρωφ” , το πλοίο- θρύλος του Πολεμικού μας Ναυτικού. Με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών τους θα ξεναγηθούν από τον υπεύθυνο αξιωματικό του πληρώματος στους χώρους του, ακούγοντας παράλληλα και μαθαίνοντας περισσότερα για την ιστορία του.

Ö

Το καράβι κατασκευάστηκε στην Ιταλία το 1910 και στην Ελλάδα έφτασε ένα χρόνο, περίπου, μετά. Το 1/3 του κόστους του ανέλαβε ο μεγάλος Έλληνας ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ – γι’ αυτό και πήρε το όνομά του- και τα 2/3 το ελληνικό δημόσιο. Το ιστορικό πλοίο με ναύαρχο τον Παύλο Κουντουριώτη συμμετείχε στους Βαλκανικούς πολέμους 1912-13, στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και βοήθησε στη μεταφορά προσφύγων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Το Θωρηκτό “Γ.  Αβέρωφ” είναι το μοναδικό πλοίο που δεν γνώρισε ποτέ ήττα ή ατίμωση. Η ψυχή του “Μπάρμπα-Γιώργη” έμεινε πάντα ζωντανή. Το 1983 με έρανο που προκήρυξε το Πολεμικό Ναυτικό το πλοίο επισκευάστηκε και έγιναν όλα τα αναγκαία έργα συντήρησής του, κάτι που αποδεικνύει τον ισχυρό συμβολισμό που το θωρηκτό είχε εδραιώσει για δεκαετίες στη συλλογική συνείδηση των Ελλήνων.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://5dim-gerak.att.sch.gr/?p=6559