Εκπαιδευτικό πρόγραμμα προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας

Ο Ο.Π.Ι. (ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ) το 2014 σε συνεργασία με μία ομάδα εκπαιδευτικών εκπόνησε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Πνευματική Ιδιοκτησία, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών του Δημοτικού για τη σημασία του έργου των δημιουργών και των δικαιούχων συγγενικών δικαιωμάτων.

Η εκπαιδευτική δράση θα υλοποιηθεί στο σχολείο μας την Πέμπτη 11-4-2024 για να ενημερωθούν μαθητές και εκπαιδευτικοί της Ε’ και Στ’ τάξης για την αξία της πνευματικής ιδιοκτησίας μέσα από το σχολείο.

”Είναι γεγονός ότι ακόμα και σήμερα μία σημαντική μερίδα του κοινού δεν αντιλαμβάνεται τα οφέλη που έχει για τον πολιτισμό και την οικονομία η προστασία των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων. Ως αποτέλεσμα, η προσβολή των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, γνωστή και ως ‘πειρατεία’, θεωρείται ως μία κοινώς αποδεκτή πράξη, η οποία, εφόσον είναι τόσο διαδεδομένη, δεν μπορεί να είναι και παράνομη. Σε αυτό το πλαίσιο ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) θεωρεί καθοριστικής σημασίας την ενημέρωση και την εκπαίδευση του κοινού για την αξία της προστασίας των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η στάση των νέων στο πνευματικό και συγγενικό δικαίωμα, αφού αυτοί είναι οι κατ’ εξοχήν χρήστες του διαδικτύου, όπου λαμβάνει χώρα το μεγαλύτερο μέρος της “πειρατείας”. Επιπλέον, πρόκειται για τους αυριανούς πολίτες και επαγγελματίες, οι οποίοι ως δυνητικοί δημιουργοί θα ωφεληθούν στο μέλλον από την προστασία των δικαιωμάτων επί των έργων τους”. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (opi.gr)

ΟΔΗΓΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ Ο.Π.Ι.

Ευχαριστούμε πολύ το προσωπικό του ΟΠΙ το οποίο ανταποκρίνεται συνεχώς σε νέες προσκλήσεις εκπαιδευτικών και μαθητών από όλη τη χώρα υλοποιώντας σεμινάρια και αποστέλλοντας έντυπο υλικό με κάθε ευκαιρία.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε την κα Λυμαράκη, μητέρα μαθητών του σχολείου μας, μέλος του προσωπικού του ΟΠΙ, η οποία πρότεινε το πρόγραμμα στη Δ/νση του σχολείου που με τη σειρά της ανταποκρίθηκε με μεγάλο ενδιαφέρον στην υλοποίησή του σε συνεργασία με τον Σ.Δ. του σχολείου.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://5dim-gerak.att.sch.gr/?p=6370