«Σπάω τη σιωπή, σπάζοντας μπαλόνια»

Δράση του 5ου Δημοτικού σχολείου Γέρακα σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Αργύρη Λαιμού για την ημέρα κατά της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024.

Τίτλος δράσης: «Σπάω τη σιωπή, σπάζοντας μπαλόνια»

Η δράση έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών και της ευρύτερης κοινωνίας κατά της βίας τόσο στο σχολείο όσο και σε άλλα κοινωνικά/θεσμικά πλαίσια όπως είναι η οικογένεια, η εργασία, ο αθλητισμός, κ.λπ.

Στόχοι της δράσης είναι οι μαθητές/τριες:
-να ορίζουν τη βία και τον εκφοβισμό
-να αναγνωρίζουν φαινόμενα βίας και εκφοβισμού και τις μορφές τους
-να κατανοούν τα συναισθήματα της βίας και του εκφοβισμού
-να αναφέρουν φαινόμενα βίας και εκφοβισμού
-να αξιολογούν θετικά το σπάσιμο της σιωπής σε φαινόμενα βίας και
εκφοβισμού
-να χρησιμοποιούν ειρηνικές πρακτικές επίλυσης των συγκρούσεων
Το σπάσιμο των μπαλονιών συμβολίζει το σπάσιμο της σιωπής ενάντια στη βία και το ταυτόχρονο σπάσιμο των μπαλονιών συμβολίζει ότι ενώνουμε τις φωνές όλοι/ες μαζί.
Επίσης, επισημαίνεται ο πανελλήνιος χαρακτήρας της δράσης και τη συμμετοχή σχολείων από όλη την Ελλάδα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη δράση των μαθητών της ΣΤ τάξης τηνΤετάρτη 6 Μαρτίου 2024, στις 10:00 στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Παλλήνης στον Γέρακα!

Η δράση έχει ως εξής:

  1. Την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024, ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, οι μαθητές/τριες με τη συνοδεία εκπαιδευτικών θα ξεκινήσουν από το σχολείο για να συναντηθούν στις 10:00 στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Παλλήνης στον Γέρακα. Κατά την πορεία προς το κεντρικό σημείο συνάντησης τα παιδιά θα αναπαριστάνουν τη δράση/act (αναπαράσταση βίας, αφήγηση, τραγούδι..), που έχουν προετοιμάσει. Στο κεντρικό σημείο που θα συναντηθούν θα επαναλάβουν αυτή τη δράση/act κατά διαστήματα. Στη δράση θα συμμετάσχουν οι μαθητές της Γ και Στ τάξης του σχολείου μας και οι μαθητές της Δ και Στ τάξης του άλλου σχολείου.
  2. Οι υπόλοιποι/ες μαθητές/τριες που θα παραμείνουν στο σχολείο, θα πραγματοποιήσουν εκεί τις δράσεις που ετοίμασαν

3.  8 λεπτά πριν τις 11.00, οι μαθητές/τριες θα φουσκώσουν ένα μπαλόνι που θα τους έχει δοθεί και θα το δέσουν και περιμένουν από τους συντονιστές των δράσεων να δώσουν το σύνθημα για το σπάσιμο του μπαλονιού με ένα σφύριγμα.

4. Στη συνέχεια, στις 11.00 (προκαθορισμένη κοινή ώρα) όλοι/ες οι μαθητές/τριες οι μαθητές θα σπάσουν το μπαλόνι ταυτόχρονα, με το σύνθημα που θα δώσει ο/η συντονιστής/στρια. Ο κρότος/σπάσιμο των μπαλονιών θα συμβολίζει το σπάσιμο της σιωπής στη βία. Αυτή η δράση θα γίνει ταυτόχρονα πανελλαδικά.

5. Οι περαστικοί θα ευαισθητοποιηθούν πάνω στο θέμα παρατηρώντας τη δράση των μαθητών/τριών και, ενδεχομένως, ρωτώντας, αλλά και με πρόσθετο ενημερωτικό υλικό που μπορεί να διανεμηθεί.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη δράση των μαθητών μας την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024 στις 10:00 στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Παλλήνης στον Γέρακα!

Η παραπάνω δράση υλοποιείται ύστερα από αποδοχή των σχολείων μας της πρόσκλησης του Δικτύου Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης (Δ.Σ.Σ.Δ.) και θα πραγματοποιηθεί Πανελλαδικά την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024, με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://5dim-gerak.att.sch.gr/?p=6330