Η ‘Αμυμώνη’ στο σχολείο μας

Οι μαθητές της Α’ και Β’ τάξης θα συμμετάσχουν την Πέμπτη, 4-4-2024 σε βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί στο σχολείο μας σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες: ¨Αμυμώνη” με στόχο την εξοικείωση των μαθητών και μαθητριών με τη διαφορετικότητα και να γίνουν κατανοητές βιωματικά οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα παιδί με οπτική αναπηρία. Ωστόσο, οι αρχές που προσεγγίζονται αφορούν ευρύτερα την έννοια της συμπερίληψης στο σχολείο για όλα τα παιδιά που εμφανίζουν αποκλίσεις και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά στην παρουσίαση η δράση μας:

Η συμπερίληψη αφορά όλα τα παιδιά και όλες τις οικογένειες και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και του σχολείου καθώς και την ουσιαστική υποστήριξη του προκειμένου να διαχειριστεί αποτελεσματικά και να άρει τους φραγμούς που τίθενται στην εκπαίδευση παιδιών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Σε β’ φάση θα ακολουθήσει ”Ημερίδα” με θέμα τη Συμπερίληψη. Η παρουσίαση θα είναι διαδραστική και συμμετοχική και θα περιλαμβάνει πειραματισμό με κάποια πρακτικά εργαλεία τα οποία σχεδιάστηκαν ειδικά για εκπαιδευτικούς και γονείς στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Burnout Free for professionals and parents.

Για την ‘Αμυμώνη”

Οι ωφελούμενοι της ¨Αμυμώνης” είναι παιδιά και ενήλικες με προβλήματα όρασης (είτε ολική, είτε μερική απώλεια όρασης) και πρόσθετες αναπηρίες όπως:

  • νοητική αναπηρία
  • διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές
  • σύνδρομα
  • νευρολογικές διαταραχές
  • κινητικά προβλήματα
  • επιληψία
  • ψυχιατρικές διαταραχές
  • προβλήματα ακοής

Το πρόγραμμα ‘Πρώιμης Παρέμβασης’ λειτουργεί από το 2004, απευθύνεται σε βρέφη και παιδιά από 0 έως 6 ετών και παρέχεται στο φυσικό περιβάλλον κάθε παιδιού σε στενή συνεργασία με το οικογενειακό περιβάλλον.

ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ: Δομές – Αμυμώνη (amimoni.gr)


Το Όραμα

Όραμά μας είναι κάθε άνθρωπος με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες στην Ελλάδα να λαμβάνει την εκπαίδευση και τις θεραπείες που χρειάζεται, να αξιοποιεί στο μέγιστο τις δυνατότητές του και να ζει κατά το δυνατό αυτόνομα και με αξιοπρέπεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, κι ακόμα, η οικογένειά του να έχει την απαραίτητη υποστήριξη και φροντίδα ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες του. Αμυμώνη – Αμυμώνη (amimoni.gr)

Η Αποστολή

Αποστολή μας είναι να παρέχουμε σε κάθε άνθρωπο με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες δια βίου εξατομικευμένη εκπαίδευση, φροντίδα και υποστήριξη, ενδυναμώνοντας παράλληλα την οικογένεια. Αμυμώνη – Αμυμώνη (amimoni.gr)

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://5dim-gerak.att.sch.gr/?p=6379