Προληπτική οδοντιατρική εξέταση και ενημέρωση των μαθητών

Σας ενημερώνουμε ότι σε συνεργασία με την 1η Υγειονομική Περιφέρεια και στο πλαίσιο της πραγματοποίησης του προγράμματος προληπτικής οδοντιατρικής, θα υποδεχτούμε τις οδοντιάτρους του Κέντρου Υγείας Σπατών.

Ημέρα εξέτασης προγραμματίστηκε να είναι η Τετάρτη 20-03-2024, ώστε να φροντίσετε  να επιστρέψετε  εγκαίρως την έγγραφη δήλωση συγκατάθεσης  οδοντιατρικής εξέτασης μαθητή.

images (2)

Βάση απόφασης της 1ης Υγιειονομικής Περιφέρειας Αττικής και κατόπιν σχετικής άδειας απο το Υπουργείο Παιδείας το πρόγραμμα απευθύνεται στους μαθητές της Α’ του σχολείου μας και περιλαμβάνει ενημέρωση για την οδοντιατρική πρόληψη και την στοματική υγιεινήεπίδειξη σωστής πρακτικής βουρτσίσματος καθώς και οδοντοστοματολογική εξέταση των μαθητών και ενημέρωση του βιβλιαρίου υγείας.

Η εξέταση θα γίνει χωρίς τη χρήση οδοντιατρικών εργαλείων αλλά μόνο με ξύλινα γλωσσοπίεστρα μιας χρήσης.

Με το πρόγραμμα Προληπτικής Οδοντιατρικής δίνουμε τη δυνατότητα στους μαθητές/τριες του Σχολείου μας, για έγκαιρη διάγνωση των προβλημάτων που σχετίζονται με τη στοματική τους κοιλότητα και άμεση γραπτή ενημέρωση των κηδεμόνων τους.

Screenshot_1

 Εάν για οποιαδήποτε λόγο δεν επιθυμείτε να λάβει μέρος το παιδί σας στην εξέταση, παρακαλούμε να ενημερώσετε εγγράφως τον/την δάσκαλο/α της τάξης, επιστρέφοντας την υπεύθυνη δήλωση που σας διαβιβάσαμε, ώστε να εξαιρεθεί το παιδί σας από τον προληπτικό οδοντιατρικό έλεγχο.

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑ ΗΛΙΚΙΕΣ

0 μέχρι 1 έτους 

  1. Μην αφήνετε το παιδί σας να κοιμάται θηλάζοντας μπιμπερό. 
  2. Καθαρίστε τα δόντια του παιδιού σας καθημερινά με μια βρεγμένη γάζα. 
  3. Ελαττώστε την κατανάλωση των σακχαρούχων τροφών ιδιαίτερα μεταξύ των γευμάτων. 

2 μέχρι 8 ετών 

  1. Σε ηλικία περίπου 2 ετών αρχίστε να βουρτσίζετε τα δόντια του παιδιού σας . Χρησιμοποιείστε παιδική οδοντόβουρτσα με ελάχιστη στην αρχή παιδική φθοριούχο οδοντόπαστα ( μέγεθος μπιζελιού). Βουρτσίζετε πρωί μετά το πρόγευμα και βράδυ πριν τον ύπνο. Μέχρι την ηλικία των 8 ετών πρέπει οι γονείς να βουρτσίζουν τα δόντια των παιδιών τους. 
  2. Μάθετε το παιδί σας να τρέφεται σωστά. Κρατείστε έξω από το διαιτολόγιο του σακχαρούχες τροφές . Προσθέστε φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα. 
  3. Μην αφήνετε το παιδί σας να θηλάζει την πιπίλα ή το δάκτυλό του πέραν της ηλικίας των 2 ετών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ορθοδοντικά προβλήματα. 
  4. Βοηθήστε το παιδί σας να χρησιμοποιεί το οδοντικό νήμα κάθε βράδυ πριν το βούρτσισμα. Το νήμα καθαρίζει τα ενδιάμεσα των δοντιών και προστατεύει από την τερηδόνα. 
  5. Μην παραλείπετε τις προληπτικές επισκέψεις ανά εξάμηνο στον οδοντίατρο για έλεγχο και φθορίωση των δοντιών. 

 9 ετών μέχρι την εφηβεία 

  1. Καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές πρωΐ-βράδυ με οδοντόβουρτσα και φθοριούχο οδοντόκρεμα. 
  2. Χρήση οδοντικού νήματος. 
  3. Χρήση φθοριούχου στοματοπλύματος κατόπιν οδηγιών του οδοντιάτρου. 
  4. Ελάττωση της κατανάλωσης σακχαρούχων τροφών κυρίως μεταξύ των γευμάτων. 
  5. Τακτικές προληπτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο. 

(Έντυπο: 1η Υ.ΠΕ. Αττικής)

Screenshot_2

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://5dim-gerak.att.sch.gr/?p=6416