«Αγία Σοφία: 1500 Χρόνια Ιστορίας».

Την Τετάρτη, 14-02-2024, οι μαθητές της Ε’ τάξης θα επισκεφτούν το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, όπου θα παρακολουθήσουν τη  διαδραστική παραγωγή στη «Θόλο» εικονικής πραγματικότητας, με τίτλο «Αγία Σοφία: 1500 Χρόνια Ιστορίας».

Στην εμπειρία αυτής της εικονικής περιήγησης, οι επισκέπτες της «Θόλου» δεν είναι απλοί παρατηρητές, αλλά συμμετέχουν σε διάφορα σενάρια και περιηγήσεις.

Αγία Σοφία: 1.500 Χρόνια Ιστορίας… – VideoLink

Στις πύλες της εκκλησίας μας περιμένει ο Ιουστινιανός και η ξενάγηση αρχίζει! Ξεκινά με την κατασκευή του μεγάλου ναού, χωρητικότητας 23.000 πιστών από τους  αρχιτέκτονες Ανθέμιο και Ισίδωρο.

 Η περιήγηση συνεχίζεται με την παρουσίαση των περίφημων ψηφιδωτών της Αγίας Σοφίας, με αποκορύφωμα το ψηφιδωτό της Δέησης. Θα παρακολουθήσουμε τα δεινά που υπέστη  ο ναός από τους σταυροφόρους μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης το 1024 μ.Χ. αλλά και την στέψη του Μιχαήλ ως αυτοκράτορα στην Αγία Σοφία και την προσπάθειά του για την ανόρθωση της αυτοκρατορίας.

Η δυναστεία των Παλαιολόγων είναι και η τελευταία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453, θα οδηγήσει στη μετατροπή του ναού-συμβόλου της Ορθοδοξίας σε τζαμί.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://5dim-gerak.att.sch.gr/?p=6196