Τα μπάνια συνεχίζονται…

Οι μαθητές και μαθήτριες της Γ’ τάξης θα έχουν φέτος την ευκαιρία να διδαχθούν το αντικείμενο της κολύμβησης. 

Το μάθημα της κολύμβησης είναι υποχρεωτικό στο αναλυτικό πρόγραμμα. Κάθε μάθημα θα υλοποιείται εντός ενός διδακτικού δίωρου κάθε Δευτέρα για το Γ3, Τρίτη για το Γ1 , Τετάρτη για το Γ2 , έως  06-12-23 και ώρες 11:30 έως 13:00. 

Απαραίτητη προϋπόθεση η σύμφωνη γνώμη από τους γονείς της δωρεάν μετακίνησης από τα εγκεκριμένα από την περιφέρεια τουριστικά λεωφορεία και το ενεργό ΑΔΥΜ (Ατομικό δελτίο υγείας μαθητή) 

  • Το σχολείο μας περιλαμβάνεται στο πρώτο τρίμηνο υλοποίησης των μαθημάτων
  • Προς ενημέρωση όλων, η θερμοκρασία νερού των ανοιχτών κολυμβητηρίων διατηρείται σταθερή στους 26 βαθμούς. 
  • Το σχολικό ωρολόγιο πρόγραμμα θα εφαρμόζεται κανονικά πριν το μάθημα της κολύμβησης.

Τόπος διεξαγωγής: 

2ο Αθλητικό κέντρο Γέρακα : ΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΗ ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΗ ΠΙΣΙΝΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΓΕΡΑΚΑ, ΓΑΡΓΗΤΤΟΥ ΚΑΙ ΜΙΛΤΙΑΔΟΥ, Τηλέφωνο: 210 6615645


Παρακάτω ακολουθεί έντυπο υλικό γενικών κανόνων συμμετοχής στο μάθημα στο χώρο του κολυμβητηρίουασφάλειας και υγιεινής καθώς και υπεύθυνη δήλωση δωρεάν μετακίνησης μαθητού/τριας από και προς το κολυμβητήριο Γέρακα, η οποία υπογράφεται και από τους δυο γονείς.

Το μάθημα της κολύμβησης εντάσσεται στο αναλυτικό πρόγραμμα και είναι υποχρεωτικό.

Δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση μετακίνησης και συμμετοχής. 


Για τη συμμετοχή τους στο μάθημα οι μαθητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους κατάλληλο εξοπλισμό για το μάθημα της κολύμβησης :

  •  Μαγιό (κατά προτίμηση αθλητικό)
  •  Κολυμβητικό σκουφάκι
  •  Μπουρνούζι ή μεγάλη πετσέτα
  •  Μικρή πετσέτα
  •  Σαγιονάρες (κατά προτίμηση πλαστικές, για την αποφυγή ολισθηρότητας)
  •  Γυαλάκια κολύμβησης (προαιρετικά)
  •  Δύο νάιλον σακούλες για τα βρεγμένα είδη
  •  Χαρτομάντιλα
  •  Είναι προτιμότερο οι μαθητές και οι μαθήτριες να είναι ντυμένοι με άνετα,φαρδιά ρούχα  ώστε να  διευκολύνονται στα αποδυτήρια.
  • Δεν επιτρέπεται η χρήση σαμπουάν και αφρόλουτρου.

Η εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής του σχολείου μας θα είναι υπεύθυνη και επιβλέπουσα όλης της διαδικασίας. Στο κολυμβητήριο θα βρίσκονται (3) τρεις δπιστοποιημένοι γυμναστές-προπονητές. Οι γυμναστές θα είναι υπεύθυνοι και στα αποδυτήρια αγοριών – κοριτσιών (ανάλογα με το φύλο των μαθητών) και στην πισίνα.

  • Η εισαγωγή της κολύμβησης στα σχολεία και τα οφέλη για τα παιδιά. 

Η συγκεκριμένη ενέργεια είναι ιδιαιτέρως σημαντική για πολλούς λόγους. Ο κρισιμότερος λόγος είναι η εξοικείωση των παιδιών με το υγρό στοιχείο και συνεπώς η πρόληψη των ατυχημάτων στο νερό, ιδίως σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, η οποία περιβάλλεται από θάλασσα .

Στο πλαίσιο αυτό, η ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης των παιδιών μέσα στο νερό, μέσω της γνώσης βασικών κολυμβητικών δεξιοτήτων, οι οποίες θα τους επιτρέπουν την ψύχραιμη και ασφαλέστερη αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων στο υδάτινο περιβάλλον, είναι ζωτικής σημασίας.

Επιπρόσθετα και σε πιο μακροπρόθεσμη βάση, η επαφή, η εξοικείωση και η πιθανή μελλοντική ενασχόληση ενός παιδιού με το άθλημα της κολύμβησης, επιφέρει σημαντικά οφέλη.

Αρχικά, η κολύμβηση είναι ο ασφαλέστερος τρόπος άσκησης, καθώς, δεδομένου του χώρου όπου πραγματοποιείται, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συμβεί κάποιος σοβαρός τραυματισμός. Παράλληλα, ενισχύει τη λειτουργία της καρδιάς, το κυκλοφορικό, το αναπνευστικό (έχει αποδεδειγμένα ευεργετικά αποτελέσματα στον καλύτερο έλεγχο του βρογχικού άσθματος) και το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, ενώ βοηθάει και σε προβλήματα που σχετίζονται με την ορθή στάση του σώματος. Τέλος, η επαφή με το υγρό στοιχείο φαίνεται να συμβάλλει και σε μια καλή ψυχολογική υγεία μέσω της καλύτερης αντιμετώπισης καταστάσεων που προκαλούν άγχος, ενώ ενισχύει την κοινωνικοποίηση και την ανάπτυξη αισθημάτων συνεργασίας μέσω της επαφής με συνομηλίκους.

  • Διατροφικές προτάσεις.

Ωστόσο, μία σημαντική παράμετρος την οποία θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη οι γονείς, δεδομένης και της πρωινής ώρας διεξαγωγής των μαθημάτων, είναι το είδος και ο χρόνος κατανάλωσης τροφής από τα παιδιά πριν το μάθημα.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά δεν θα πρέπει να προσέρχονται στο μάθημα της κολύμβησης με άδειο στομάχι, διότι υπάρχει ενδεχόμενο εμφάνισης φαινομένων υπογλυκαιμίας, αδυναμίας και ζαλάδας.

Από την άλλη όμως, συστήνεται η αποφυγή κατανάλωσης ενός «μεγάλου» πρωινού από τα παιδιά πριν το μάθημα (για τουλάχιστον 1-2 ώρες πριν) το οποίο είναι πιθανό να τους προκαλέσει κάποιο πρόβλημα γαστρεντερικής δυσφορίας.

Συνεπώς, μια ιδανική λύση είναι η κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας τροφής από τις ακόλουθες επιλογές, τουλάχιστον 30 με 45 λεπτά πριν το μάθημα, και μετά το τέλος του να ακολουθεί ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό (περισσότερες πληροφορίες σχετικά, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του ΕΥΖΗΝ).

Κάποιες προτεινόμενες επιλογές σνακ για κατανάλωση πριν την είσοδο στην πισίνα είναι:

  • μία φέτα ψωμί με μία κουταλιά μέλι ή μαρμελάδα
  • ένα μικρό ποτήρι φυσικό χυμό
  • ένα μικρό φρούτο
  • ένα ψωμάκι ή 2-3 κράκερ με ένα μικρό κομμάτι τυρί
  • μια μπάρα δημητριακών
  • ένα μικρό κομμάτι σπιτικό κέικ

Τα παραπάνω είναι καλό να δοκιμαστούν από το παιδί και να υιοθετηθεί η κατανάλωση του σνακ που του αρέσει περισσότερο και δεν του προκαλεί κανένα είδος γαστρεντερικής δυσφορίας.


  • Τι πρέπει να προσέχουν όσον αφορά το φαγητό πριν το μάθημα κολύμβησης:

Η κολύμβηση, για λόγους ασφάλειας, επιτρέπεται αφού έχουν περάσει τουλάχιστον τρεις (3) ώρες από το τελευταίο γεύμα.

 Όταν έχουν την πρώτη και δεύτερη ώρα κολύμβηση, είναι προτιμότερο να μην πιούν γάλα το πρωί, αλλά να μην ξεχάσουν να φάνε κάτι ελαφρύ.

 Όταν έχουν την τρίτη και τέταρτη ώρα κολύμβηση, τρώνε το πρωινό τους και μπορούν μετά το μάθημα της κολύμβησης να φάνε το «δεκατιανό» τους.

 Όταν έχουν την πέμπτη και έκτη ώρα κολύμβηση (μας αφορά) , τρώνε κανονικά το πρωινό τους και στο πρώτο μεγάλο διάλειμμα μπορούν να φάνε ένα ελαφρύ σνακ. Πρέπει να αποφεύγουν τις τυρόπιτες, σπανακόπιτες, τα κρουασάν σοκολάτας, τα γεμιστά τσουρέκια με κρέμα και γλάσο, τα πατατάκια και όλα τα συναφή προϊόντα.


ΜΑΘΗΜΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Ο Φ Α Β΄ΑΘΗΝΑΣ

https://youtube.com/watch?v=5jDy7AebK2w%3Fwmode%3Dtransparent%26rel%3D0%26modestbranding%3D1%26cc_lang_pref%3Del%26feature%3Doembed

Καλά μπάνια … τυχεροί μικροί κολυμβητές!

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://5dim-gerak.att.sch.gr/?p=5446