Μέτρα περιορισμού γρίπης και covid19

Στο σχολείο μας παρατηρήθηκαν πολλά κρούσματα COVID 19 και γρίπης σε διαφορετικές τάξεις μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών.

Για την υπεύθυνη προάσπιση της υγείας όλων, είναι καθήκον των ενηλίκων να μεριμνούν έτσι ώστε να μην προσέρχονται στο σχολείο οι μαθητές/τριες που έχουν πυρετό, συνάχι, βήχα, πονοκέφαλο ή διαμαρτύρονται από το προηγούμενο βράδυ ότι πονάει η κοιλιά τους και να μεριμνούν για την ιατρική αξιολόγηση τους. Σε κάθε περίπτωση ενημερώνεται το σχολείο.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας με θέμα: «Οδηγίες για την Εποχική Γρίπη – Αντιγριπικός Εμβολιασμός», ”σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών), η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.

Ωστόσο, τα μέτρα αυτά έχουν μερική απόδοση και –παρότι σημαντικά– δεν επαρκούν. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντίστοιχο εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές των ιών καθώς και κατά επέκταση στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.

Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές αυτών των ιώσεων.

Σημειώνεται ότι κατά την προσεχή περίοδο γρίπης, ο ιός της γρίπης θα κυκλοφορεί παράλληλα με τον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο από κορωνοïό-2019 (COVID-19). Αυτή η ιδιαίτερη συγκυρία απαιτεί την πιο πλήρη εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού κατά την προσεχή περίοδο με προτεραιότητα τον εμβολιασμό ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου. Στόχος είναι η μείωση των πιθανοτήτων ταυτόχρονης προσβολής και με τους δύο ιούς”

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://5dim-gerak.att.sch.gr/?p=5616